Hur gör jag?

Börja med att lokalisera punkten på din kropp. Använd bilderna som bifogas i texterna och måtta med händer och fingrar. Vår kropp är så fantastiskt konstruerad att måtten korresponderar med varandra. Handens bredd, fingrets längd, benets längd, armens längd, kroppen kan delas in i mindre delar och man kan därför använda sin egen kropp för att mäta ut avstånd på sig själv. När vi mäter avstånd i akupressur använder vi handsbredd; handens bredd längs knogarna.

Fingerbredd; en två eller tre fingrar bredvid varandra.

Skall man hitta punkterna på en väldigt liten eller en väldigt stor person så får man utgå från dess kropp, alltså den lilla handens bredd längs knogarna, eller de tre stora fingrarnas bredd.

När vi arbetar med akupressur så arbetar vi i den energetiska kroppen. Vi är i området mellan auran och den fysiska kroppen och arbetar med energiflödet som upprätthåller alla våra fysiska funktioner, vi är i kroppens energiflöde. När vi arbetar med energi så är vår intention oerhört viktig. Energin följer vår tanke, vi kan styra energi genom hur vi tänker. När man skall hitta akupunkterna är därför vår intention viktig. Om vår intention är att vi skall hitta en speciell punkt så finner vi den genom att känna, slappna av och koncentrera oss.

När du tycker att du har lokaliserat punkten trycker du på den med ett inte alltför hårt men ändå bestämt tryck och sedan känner du efter. Känns det som att du är på rätt ställe? Om inte, så leta runt lite, det kan handla om att flytta trycket några millimeter. När du hamnat rätt så släpper du efter lite på trycket och sedan söker du en pulserande känsla. I början när man känner akupunktens puls brukar man missta sig och tro att man känner hur blodet pulserar i ens fingertopp. Men det är det inte utan det är akupunktens energetiska puls som man känner.

När punkten börjar pulsera säger vi att den punkten ”öppnar sig”. Slappna av och koncentrera dig på HUR pulsen känns. Är den snabb och spänd, är den svag och oregelbunden? Tänk att du vill ha en jämn, lugn, stadig puls. När man trycker på punkterna så är det lite som att trycka på en knapp, kroppen får en signal om att börja sina självläkande processer. Håll på akupunkten i ungefär 1-2 minuter. Om du efter en minut inte får någon reaktion, ändra då lite på läget och laborera med att trycka omväxlande lite hårdare och lösare på punkten. Trycket behöver absolut inte vara hårt och när du känner pulseringen kan du gradvis släppa på trycket tills du nästan bara nuddar punkten.